Dünyada İkon Olmuş 10 Yapı

Bazı ülke veya şehirlerden bahsederken, aklımıza ilk olarak o yerin ünlü mimari yapıları gelir. Ya da yeni bir yere gittiğimiz zaman da öncelikli olarak o yeri ünlü yapan mimari yapıları görmek, ziyaret etmek isteriz. Bu yapıları ünlü yapan şey sadece mimarileri değil aynı zamanda hikayeleridir.

Peki, siz dünyada ikon olmuş yapıların işçilikleri ve hikayeleri hakkında bilgi sahibi olmaya ne dersiniz? O zaman okumaya devam edebilirsiniz.

1- Özgürlük Anıtı

New York’un simgesi haline gelen Özgürlük Anıtı, Frederic Bartholdi tarafından tasarlanmış ve Fransa tarafından kuruluşunun 100. Yılı nedeniyle ABD’ye hediye edilmiştir. Roma mitolojisindeki özgürlük tanrıçasından esinlenerek yapılan anıtın tacındaki 7 sivri uç, 7 kıtayı simgelemektedir. Aynı zamanda heykel, sağ elinde bir meşale, sol elinde ise bir hitabe tutmaktadır.

 

2- Eyfel Kulesi

Paris’in hatta Fransa’nın en önemli sembolü olan Eyfel Kulesi, 1887-1889 yılları arasında inşa edilmiştir. 324 metre yüksekliğinde ve 10.150 ton ağırlığında olan kule, demirden yapılmış devasa bir mimaridir. Yapıldığı günden bu yana dünya çapında 200 milyondan fazla ziyaretçi alan çok ender yapılardan biri olmasının yanı sıra, dünya üzerindeki en fazla gelir getiren eser niteliğini de taşımaktadır.

 

3- Çin Seddi

Dünyanın en büyük savunma hattı olan ve milattan önce 8. Yüzyılda yapımına başlanan Çin Seddi, Çinlilerin Hun akınlarından korunması için yapılmıştır. Aynı zamanda Çin Seddi, Çin’in kuzeybatısı boyunca uzanan ve yıkılmış kısımlarıyla birlikte uzunluğu 8851.8 km olan dünyanın en uzun savunma duvarıdır.

 

4- Kurtarıcı İsa Heykeli

Dünyanın yedi harikasından biri olan Kurtarıcı İsa Heykeli, Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrinde Corcovado Dağı üzerinde yer alır. Şehrin en önemli sembolü olan bu heykel, 1922’de Brezilya’nın kuruluşunun 100.

yılı şerefine başlatılmış ve 12 Ekim 1931’de resmi bir törenle açılmıştır. Heykel, kollarını iki yana açmış bir görüntüye sahiptir. Bu görüntü ise İsa’nın herkesi kucakladığını ve bu sayede de dünya barışını simgelediğini anlatmaktadır.

 

5-Tac Mahal

Dünyanın 7 harikasından biri olan Tac Mahal, 1631-1654 yıları arasında Hindistan’ın Agra şehrinde inşa edilmiştir. Hindistan hükümdarı Şah Cihan, en sevdiği ve üçüncü eşi olan Mümtaz Mahal’in ölümünden sonra onun adına heybetli bir yapı yaptırmaya karar vermiştir.

Tac Mahal, ’Hindistan’daki Müslüman sanatın mücevheri ve dünya mirasının evrensel başyapıtlarından biri’ olarak 1983’ten beri UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alıyor.

 

6- Kolezyum

Roma tarihinin en ihtişamlı ve muhteşem yapıtlarından biri olan ‘Kolezyum’, aynı zamanda dünyanın en büyük amfitiyatrosudur. Tarihi M.Ö

72-80 yıllarına kadar dayananan Kolezyum’un yapılış amacı; gladyatör savaşları, hayvan avı, tiyatro ve eski savaşların temsili gösterilerini yapmak ve halka muhteşem bir eğlence sunmaktır.

 

7-Big Ben Saat Kulesi

Resmi adı ‘Elizabeth Kulesi’ olan dünyanın en büyük ikinci dört yüzlü saat kulesi ünvanını taşıyan yapı, İngiltere’nin başkenti Londra’da Westminster Sarayı’nın yanında yer almaktadır. Big Ben sanılanın aksine saat kulesinin değil, kulenin büyük çanının ismidir. Fakat zamanla tüm saat kulesinin ismi olarak halk tarafından kabul edilmektedir.

 

8- Pisa Kulesi

Pisa Kulesi, İtalya’nın kuzeyindeki Toskana Bölgesi’nde yer alan Pisa şehrinde bulunmaktadır. 1173 yılında inşa edilen ve bitirildiği tarihten itibaren, ilk 5 yılını dik durarak geçiren kule, 3. Katının tamamlanmasından sonra güneye doğru eğilmeye başlamıştır.

Bulunduğu temelin yumuşak zeminindeki çökmeden dolayı eğilen Pisa Kulesi, hala her yıl milimetreninin onda yedisi kadar yani 100 yılda 0.7 cm eğilmeye devam etmektedir.

 

9- Sidney Opera Evi

Sidney Opera Binası, Avusturalya’nın Sidney kentinde bulunan ve gala, sanat, gösteri gibi amaçlar için kullanılan bir yapıdır. UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan bu yapı, yılda ortalama 2 milyon kişinin etkinlik izlediği bir yerdir.

Sidney Opera Evi, aynı zamanda Pritzker Mimarlık Ödülü alan yapılardan biridir.

 

10- Aziz Vasil Katedrali

Rengarenk ve neşeli yapısıyla Moskova’ya masalsı bir atmosfer katan katedral, Korkunç Ivan tarafından Rusya’nın zaferini taçlandırmak amacıyla yaptırılmıştır. 8 kubbesi, kazanılan 8 zaferi temsil etmektedir. İlk yapıldığı tarihte som altından olan bu kubbeler 1670’de farklı renklere, 1860’da ise bugünkü görünümüne kavuşacak şekilde boyanmıştır. Kremlin Sarayı’nın yanında bulunan bu katedral, günümüzde müze olarak gezilmektedir.