Dünyanın En Yüksek Yapısı: Burj Khalifa

Yapımına 2004 yılında başlanan ve 2010 yılında tamamlanarak açılışı yapılan dünyanın en yüksek binası Burj Khalifa, aynı zamanda sahip olduğu birçok özelliğiyle ‘rekorların binası’ olarak biliniyor.

Peki, dünyaya biraz daha yüksekten bakıp, Burj Khalifa’yı yakından tanımak ister misiniz?

Burj Khalifa’nın en önemli özelliği şüphesiz bugüne dek inşa edilmiş dünyanın en yüksek binası olması. 829,8 metre yüksekliğe sahip olan Burj Khalifa’dan Dubai’yi hatta neredeyse Birleşik Arap Emirlikleri’nin tamamını görmeniz mümkün.

Burj Khalifa aynı zamanda kat sayısıyla da kendi alanında rekor sahibi. 164 katlı Burj Khalifa, Şikago’da bulunan 110 katlı Willis Kulesi’nden bu rekoru almış durumda.

27 farklı yüzey şekline sahip olan Burj Khalifia, bu sayede şiddetli rüzgarlara karşı gelebilmektedir.

Burj Khalifia aynı zamanda dünyada betonarme kütle üzerine çelik konstrüksiyonla devam eden ilk binasıdır.

Çok sıcak bir coğrafyada yer alan Burj Khalifia’nın bina içinin bu sıcaklardan etkilenmemesi için camların dış kısmı griye boyanıp ultraviyole ışınları yansıtması sağlanmış, iç kısmı ise titanyumla kaplanıp kızılötesi ışınlar yansıtılmıştır. Bu cam yapısı sayesinde güneş ışınlarının büyük bir kısmı absorbe edilmiştir.

Dünyanın en yüksek binasına çıkmak için elbette dünyanın en hızlı asansörüne ihtiyaç duyulmuştur. Binada bulunan asansörler saatte tam 64 kilometre hızla yükselebiliyor ve saniyeler içinde yerden yüzlerce metre yükseğe ulaşabiliyor.

Burj Khalifa’nin 148. katında bulunan seyir terası aynı zamanda bu alanda da dünyanın en yükseği olma rekoruna sahip. Tam tamına 555 metre yükseklikten ziyaretçilerine çevreyi izleme olanağı veriyor.