25 Kas Sürdürülebilir, Ekolojik ve Çevre Dostu Yapılar Nasıl Olur?
Yeşil bina olarak tabir edilen çevreci yapıların yaygınlaştığı son yıllarda; Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sürdürülebilir, ekolojik ve çevre dostu yapıları tercih edenlerin sayısı hızla artıyor. Yeşil bina olarak adlandırılan bu yapılar, sosyal ve çevresel sorumluluk çerçevesinde tasarlanıp uygulanıyor. Farklı iklim koşullarında uygunluğu denetlenmeye devam eden yeşil binalar, ihtiyacı kadar tüketen ve atık üretmeyen malzemelerin kullanımının teşvik edilmesini sağlıyor.
Pek çok isim altında çevre ile uyumlu ekolojik dengenin bir parçası olan üretici yapılar olarak ön plana çıkan yeşil binalar; çevredeki doğal yaşam alanını koruma ve geliştirmenin yanı sıra sürdürülebilir bir kent yaşamına katkıda bulunuyor.
Bir konut projesinin yeşil bina kategorisinde değerlendirilmesi için doğa dostu sertifikasının olması ve Türkiye’de belirlenen 8 kriteri karşılaması gerekiyor.
Bu kriterler, sürdürülebilir ve verimli arazi yapısı, enerji verimliliği, ısı değeri, su kaynaklarının etkin kullanımı, malzeme ve kaynakların doğa dostu olması ve dönüşüme uygunluğu; güvenlik sistemi, spor ve dinlenme alanlarının yanı sıra ulaşım şekilleri gibi konfor kriterleri, periyodik bakım ve teknolojik yenilikler olarak belirtiliyor. Tüm bu kriterler; uygunluk çerçevesinde 45-65 arasında ‘’Onaylı yeşil bina’’, 65-75 arasında ‘’Çok iyi yeşil bina’’, 85 ila 100 arasında ise ‘’Mükemmel bir yeşil bina’’ olarak değerlendiriliyor.
Yapılan çalışmalara göre, bu binaların enerji tüketiminde %24-50, CO2 salınımında %33-39, su tüketiminde %40 ve atıklarda %70’e varan düşüş sağlayacağı düşünülüyor.