Yeni Normallere Göre Uygun Çalışma Ortamları

İnsanlar birbirleriyle bağlantı kurmaya aynı zamanda diğer aktiviteleri gerçekleştirebilecekleri ortamlarda buluşmaya ihtiyaç duyarlar. Bağlantı ve iletişim insanların sadece kişisel yaşamlarını ve refahlarını etkilemekle kalmaz, aynı zamanda üretkenliklerini de etkiler. Uzaktan çalışma yöntemleri, pandemi sürecinde insanların kendi izole ortamlarında çalışmalarına izin verdiği için çeşitli faydalar sunsa da insanların kendilerini güvende hissettikleri, esneklik kaybı yaşamadıkları ofis ortamlarına geri dönmek istediklerine dair güçlü göstergeler bulunmakta.

 

Pandemi tünelinin sonunda beliren ışıkla, işverenler ve çalışanlar işyerlerinin ileride nasıl görünmesi gerektiğine odaklanıyor. Pandemiden önce ofis tasarımcıları ve yaratıcı şirketler zaten daha dinamik, iş birliğini öne çıkartan alanlara yönelmişti. Pandeminin etkisiyle bu süreç daha da hızlandı. İş birliği ve sosyalleşme fırsatları, ofislere geri dönme ihtiyacının ana itici gücü oldu. Ancak bir sonraki adımda, kısa ve uzun vadede ofise dönüşü başarılı kılmak için bazı bileşenlerin yerinde olması gerekir.

 

Çalışanlar iş arkadaşlarıyla yakın olurken, kendilerini olabildiğince güvende hissetmelerini sağlayacak ve hastalık bulaşma riskini en aza indirgeyecek önlemler ile işyeri güvenliğini genişletmek gerekir. İşyeri güvenliği, hastayken işe gelmek veya evde kalmak gibi bazı tutumlar etrafındaki geçişleri büyük olasılıkla düzenleyecektir. Bu süreçte şirketler, maske kullanımı ve el dezenfektan istasyonları sağlamaya devam etmeyi tercih edebilir. Ayrıca müşteri beklentileriyle uyumlu politikalara sahip olmakta da bu süreçte çok önemlidir.

 

Evden çalışma ile ofiste çalışma arasında tekrar geçiş yapan çalışanlar için sorunsuz bir deneyim yaratmak önemlidir. Dizüstü bilgisayarlar bu geçiş döneminde maksimum esnekliğe izin verse de şirketler internet bağlantısı, yerleştirme istasyonları, hoparlörler, monitörler vb. konularda sorunları gidermek için çalışanlarına BT desteği sağlamalıdır. Bu aynı zamanda personelin ofisteki sıcaklık ve rahatlık hissiyatını uzaktan çalışma ortamları olan evlerinde sağlamakla da ilgilidir.

 

İşbirliğine ve görev odaklı çalışma düzenine uyum sağlamak için ofis ortamlarını yeniden tasarlamak gerekir. Yakın gelecekte her bir kişi için yeterli alan ve çalışanları daha uzun vadede mutlu ve üretken kılacak detaylar önem kazanacak. İş yerleri zaten çeşitli çalışma alanları ve oturma düzenleri için değiştiriliyordu. Pandemi sonrasında işe dönüş sürecinde bu eğilim daha da hızlandırılacak gibi görünüyor. Bu yüzden, sosyal mesafe kurallarına uygun doğal fırsatlar yaratmak amacıyla iş istasyonlarını, ortak alanları ve özel çalışma alanlarını çeşitlendirmek gerekecek.

 

Ruh sağlığı konusu geçtiğimiz yıl yeni bir ilgi odağı haline geldiğinden, işyerinin bu anlamda sağladığı olanaklara olan talep artacak ve değişimler olacaktır. Meslektaşlar ve direktörler, çevrimiçi görüntülü aramalar ve toplantılar sayesinde birbirlerinin özel hayatlarının gerçeklerinin daha çok farkındalar ve bu gerçekleri daha iyi anlıyorlar. Ruh sağlığını desteklemek için, dinlenme odaları gibi özel alanlar, daha iyi gün ışığı alan çalışma ortamları veya dış mekan çalışma alanları tasarlanabilir.

 

Pandemi sırasında çalışmak, çalışanların kişisel yaşamlarına dair daha derin bir anlayış gerektiren zorlu evrensel bir süreç oldu. Temel olarak, şirketler gelecekteki ofis ortamlarını tasarlarken, insanların ne zaman, nasıl ve nerede çalıştıkları konusunda farklı seçenekleri güçlendirmeye çalışıyor. İşyerlerinde, bu süreçteki zorluklar karşısındaki destek, sağlanan imkanlar ve gerçekleştirilen çalışmalarla yansıtılmalı. Uzun vadede bu tasarım kararları farklı yetenekleri cezbetmeye ve elde tutmaya; aynı zamanda şirket kültürünün güçlendirilmesine yardımcı olacaktır.