11 Kas Baştan İnşa Edilen Şehirler
Geçmişten günümüze deprem, yangın ve sel felaketlerine maruz kalmalarına rağmen yaşamaya devam eden şehirlerin öykülerini sizler için hazırladık. İşte o şehirlerden bazılarının yaşadığı büyük yıkımlar ve günümüz halleri;
Berlin
3,4 milyon nüfusuyla Avrupa’nın en kalabalık şehirlerinden biri olan Berlin, 2. Dünya Savaşı’nda büyük çaplı bir yıkımla karşı karşıya kaldı. Almanya’nın başkentinin sarsıntılı tarihi, mimarların ve şehir plancıların cesaretini hiç kırmadı ve savaş bittiğinden beri Berlin’de birçok tadilat yapıldı. Yağmalanan alanların çoğu tamamen kaldırıldı ve yeniden inşa edildi.
Londra
Modern dünyanın en çekici şehirlerinden biri olan Londra, 1666 yılında o dönem büyük kısmı ahşap yapılardan oluşuyordu ve şehrin dar sokaklarında ortaya çıkan alevler yüzünden 100 binden fazla kişi evsiz kaldı. Ayrıca 1. ve 2. Dünya Savaşları sırasında da Londra büyük yıkıma uğradı.
Varşova
Polonya’nın Başkenti olan Varşova, aynı zamanda bir Feniks şehri olarak bilinir. 2. Dünya Savaşı’nda %80’i harap olan bu şehrin yeniden inşa edilmesi olağanüstü bir örnek teşkil eder. Savaş sonrası Varşova en hızlı şekilde yeniden inşa edilerek dikkat çekmiştir.
Şikago
1871 yılında, Chicago’nun tüm ticaret bölgesini kapsayan ve büyük bir yıkıma sebep olan yangında, 300 kişi hayatını kaybetmiş, şehrin sahip olduğu malların 1/3’i yok olmuş, binlerce insan da evini kaybetmiştir. Yangından sonra şehir yeniden büyük bir ekonomik ve iş merkezi haline geldi ve çelik çerçeve üretiminde bir öncü haline getirildi. Bu uygulamanın modern şehir mimarisinde yer etmesini sağladı. Bugün Chicago dünyanın ilk gökdelenine ev sahipliği yapmaktadır.
Hiroşima
Hiroşima, Dünya tarihine nükleer saldırıya maruz kalan ilk şehir olarak geçmiştir. Dünyanın en kötü nükleer patlamasından sonra bile Hiroşima hiç durmadı. Şehir bir dizi renovasyondan geçti ve geçmişin dehşetlerini simgeleyen küçük hatıralarla gelişmiş bir şehre dönüştü.