Dünyanın En Eski Mimari Yapıları

İnsanlık tarihi ile ilgili önemli ipuçları veren, dünyanın en eski mimari yapılarıyla tanışmak ister misiniz? İşte, milattan çok önce inşa edilen ve günümüze kadar gelen o eşsiz mimari yapılar:

Göbeklitepe: M.Ö. 9600-7300

Dünya tarihinin en eski yapılarından birisi aslında pek de uzağımızda değil, Şanlıurfa’ya 22 km mesafede. Tarihi günümüzden yaklaşık 12 bin yıl öncesine uzanan Göbeklitepe, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de alındı.

Barnenez: M.Ö. 4850

Fransa Plouezoc’h’ta yer alan Barnenez, 11 cenaze odasından oluşan bir yapı. Avrupa’nın en eski megalitik yani birbirine geçmeli devasa taşlardan oluşan yapılarından biri olan Barnenez’i görülmesi gereken yerler listenize ekleyebilirsiniz.

Monte d’Accoddi: M.Ö. 4000-3650

İtalya’nın Sardinya Adası’nda bulunan Monte d’Accoddi, Cilalı Taş Devri’ne ait bir tapınak. Piramidal yapıda bir tapınak olması sebebiyle Mezopotamya’daki zigguratlara yani yükseltilmiş alandaki tapınaklara benzetilir.

Gganjita Tapınağı M.Ö 3700

Malta’daki efsanevi tapınak Gganjita da megalitik bir yapı. Gganjita, devin kulesi anlamına geliyor. Eski inanışa göre bu tapınak, dişi bir dev tarafından inşa edilmiş. Gganjita Tapınağı müze olarak ziyarete açık.

Knap of Howar: M. Ö 3700

Knap of Howar, Kuzey Avrupa’daki en eski taş ev olması sebebiyle dünyadaki mimari eserler arasında önemli bir role sahip. İskoçya’da bulunan bu yapı, ev ve çiftlik olmak üzere birbiriyle bağlantılı iki bölümden oluşuyor.

West Kennet Long Barrow: M.Ö. 3650

İngiltere’de bulunan West Kennet Long Barrow, yaklaşık 1000 yıl boyunca kullanılmış bir taş mezar. İçerisine girilebilen yapının üstüne çıkıldığında muhteşem bir manzara seyredilebiliyor.

Pentre Ifan: M.Ö. 3500

Pentre Ifan, Cilalı Taş Devri’nde inşa edilen bir mezar. İngiltere’de bulunan bu mezarın dikkat çeken özelliği ise dev taşların dengeli bir şekilde hala ayakta durması.

Newgrange: M.Ö. 3200-2900

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan bir diğer mimari yapı ise İrlanda’da bulunan Newgrange. Milattan 3 bin yıl önce inşa edilen Newgrange’in hem mezarlık olarak hem de dini ritüelleri yapmak amacıyla kullanıldığı düşünülüyor.

Skara Brae : M.Ö. 3180

İskoçya’da yer alan Skara Brae, milattan önceki döneme ait çok iyi korunmuş bir yerleşim yeri. Cilalı Taş Devri’ndeki insanların ev yapılarını görmeniz için Skara Brae’yi ziyaret etmenizi öneririz.

Zoser Piramidi: M.Ö 2667-2648

Şeklinden dolayı basamaklı piramit olarak da anılan bu eski mimari yapı, Mısır’da inşa edilen ilk piramittir. Yaklaşık 63 metre yüksekliğe sahip olan Zoser Piramidi’nin içinde tapınaklar ve mezar odaları bulunuyor.